Häkin rakentaminen itse onkin monimutkainen juttu, kun haluaa ajatella myös lintujen parasta. Jos olet itse suunnittelemassa häkin tekemistä, kehotan vierailemaan papukaija forumeilla ja hakemaan keskusteluja lintuhäkeistä. Ne ovat monipuolisia tiedonlähteitä. Tähän olen koonnut vain omia kokemuksiani itse rakentamastamme häkistä ja valinnoistamme.

Olen nuorempana veljeni kanssa tehnyt pienehkön häkin kahdelle undulaatilleni, se oli ehkä 120cm korkea ja pohja n. 50x60cm. En tuolloin tajunnut, ettei tuosta korkeudesta ole linnuille niinkään etua kuin pinta-alasta, jolloin linnut pääsevät lentämään enemmän vaakatasossa. Aika harvoin ne tuossa pitkänmallisessa häkissä alhaalla kävivätkään, vaan pysyttelivät yläosissa. Lintuni saivat kuitenkin tuolloinkin lennellä päivittäin - joten vaikka häkki kävikin toisinaan pieneksi, aina pääsi ulos verryttelemään siipiään. Tein häkin silloin kuumasinkitystä verkosta ilman esim. puista kehystä, johon sitten kokosimme rimasta ja vanerista pohjan. En tuolloin tiennyt, eikä varmaan moni muukaan sinkit mahdollisista haittavaikutuksista ja linnut elivätkin onnellisinä tuossa häkissä vuosi kaudet. Vanhempi lintu kuoli tuohon häkkiin, mutta sen tarkempaa syytä en sille tiedä, se oli kuitenkin jo yli 10-vuotias. Viva elää ja sirkuttaa yhä. :)

Tämän vuoksi ja myös netistä lukemieni kokemusten perusteella uskalsimme nytkin valita verkkomateriaaliksi sinkitynverkon. Sinkittyä verkkoa on kahdenlaista, kuuma- ja sähkösinkittyä. Kuumasinkitty verkko on upotettu sulaan sinkkiin, jolloin sinkki selvästi erottuu häkin pinnast röpelöisenä. Sähkösinkityn verkon pinta on tasaisempi. Sinkkiä voi jonkin verran neutraloida pesemällä verkko ennen käyttöä etikkavedellä. Sinkin irtoamisen huomaa, koska vesi muuttuu aivan mustaksi. Suosittelen pesemistä usempaan otteeseen, ainakin jos valintasi on kuumasinkittyverkko.

Muita verkkovaihtoehtoja on muovitettu, jota linnut saattavat syödä ja tällöinkin alta paljastuu sinkittymetalli. Tai sitten voit pulverimaalata verkkosi jollain maalamolla. Tälle toimenpiteelle taas tulee hintaa ja omaa vuoroa saattaa joutua odottamaan kauankin. Voit myös tilata verkkoa esim. rosteri, mutta tilaus on myös kallista ja pelkkien verkkojen hinnaksi tulee häkin koosta riippuen satoja euroja. Tällöin kannattaa varmaan petrata loppuhäkkiinkin sen verran, että rakentaa kehyksetkin metallista. Mutta tästä minulla ei ole sen enempää kokemusta!

Jos joskus tulevaisuudessa hankimme pitkäikäisempiä papukaijoja, en varmaankaan käytä niiden sisähäkkimateriaalina sinkkiverkkoa. Se sopinee linnuille kuitenkin, jos häkki on tarpeeksi suuri, eikä verkoissa tarvitse kiipeillä vaan on tilaa lentää. Muistettava on kuitenkin, ettei häkki kastele lintujen ollessa siellä, sillä sinkki liukenee juuri kostuessaan. Esimerkiksi hedelmät ja vihannekset on syytä tarjoilla niin, etteivät ne pääse kosketuksiin verkon kanssa. Myös lintujen sumuttamisen kanssa tulee olla tarkka kuten myös uima-altaan. Linnut saattavat juoda verkonpinnoihin jäänyttä vettä ja näin altistuvat sinkille. Sinkin varsinaisista haittavaikutuksista ei tiedetä tarkkaan ja se vaikuttaa useampien vuosien kuluessa. Tottakai, jos huomaat että lintusi suorastaan nakertaa verkosta (kuumasinkitty) sinkin palasia suuhunsa, on sinkkimyrkytys vaara suurempi. Lintujen käyttäytymistä kannattaa seurata.

Mutta takaisin omaan häkkiimme. Mitoiksi piti alunperin tulla 100px80kx60s, mutta siitä tulikin 110px100kx70s ja olisipa vain saanut tulla vieläkin isompi minun puolestani, mutta noilla mitoilla se on vielä helposti kuljetettavissa ja siirrettävissä huoneesta toiseen, esim. pesulle. Päämateriaaleina siis em verkko sekä puu. Ei tullut kyllä mieleenkään, että linnut nakertaisivat puuta, eikä tuo niin haittaa jos nakertavatkin, sitten tehdään uusi häkki. :D

Ostimme rautakaupasta neljä n. neljän metrin 48x48mm höylättyä rimaa jotka sahasimme jo paikan päällä niin että saimme 4x2m rimat ja niiden jämät. Näistä saimme rakennettua häkin kehyksen, niin että se on korotettu metriin lattiasta. Lisäksi ostimme peitelistaa ovea varten, mitat 12x57x3200mm.  Oven kulmia varten ostimme naulalevyjä 52x108mm 2kpl, (neljällä saa tukevamman, nämä kaksi jouduttiin sitä paitsi rälläköimään kahteen L-muotoiseen osaan) ja sitten tuo verkko jota ostimme 5m, kulkee nimellä rappausverkko 100cm. Kannattanee kuitenkin kysyä onko saatavilla sähkösinkittyä, liekö se sitten yhtään turvallisempaa, mutta kuitenkin.

Menimme halvempaan kauppaan ostamaan lisää tarvikkeita. Häkin tukevoittamiseksi kulmalevyjä 60x60x40  16kpl, 2kpl kaapinsaranoita 63x43mm, 2kpl pieniä hakoja ovea varten, huopatassulevy laitettavaksi jalkojen pohjiin. Matalia uppokanta ruuveja kulmalevyjen kiinnitämistä varten ja muutamia pitkiä n. 8cm ruuveja jotka laitoimme kulmalevyjen lisäksi. Ne tukevoittivat rakenteet kunnolla.

Tässä ensin puumateriaali sekä verkko.
1323302.jpg

Metalliosaset. Nämä sekä verkko saivat etikkakylvyn. Verkon harjasin huolella.
1323303.jpg

Paksu rima sahattiin 4x2m, 4x60cm ja 4x1m osiin, peitelauta 2x60 ja 2x1m osiin. Paksumman riman me vielä hioimme hiekkapaperilla siistimmäksi.
1323304.jpg

Tässä naulalevyllä kiinnitetty ovikulma. Lisäksi laitoimme erikeepperiä liitoksiin, jos koska ovi pullistui hieman kieroon liitosten kohdalta, laitoimme yksi käsipainojen alle suoristumaan ja annoimme liiman kuivua.
1323305.jpg

Tässä kuvaa kulmalevyjen laitosta. Apuna siis akkuporakone. Ilman menis varmaan hermot! :) Kannattaa muuten sitten ennalta miettiä miten päin rimat tulee häkkiin. Näissä oli ainakin yksi sivu hieman karkeampi, joten ei sellaista ainakaan oven kohdalle, ettei joku siistimpi vaate rikkoudu siihen. Niiden hiominen olisi ollut liian kova homma, joten suunniteltiin vähän, että miten päin mitkäkin kulmat tulee.
1323306.jpg

Tässä kuvassa näkyy ruuvi (alakulma) jotka porattiin tukemaan rakennetta. Eron huomaa, joten kannattaa laittaa. Eli kaksi per kulma, toinen ylempää ja toinen vähän alempaa ristiin. Näiden ruuvien mitta oli se n. 8cm.
1323307.jpg

Ja tässä ensimmäisen päivän n. 5h tulos, kaupassakäynti mukaan laskien. :)
1323308.jpg

Seuraavana päivänä laitoimme pohjan. Vanha kirjahyllyn tausta josta poistimme niitit ja laitoimme sen nitojalla kiinni uudestaan. Kulmista on sahattu palat pois.
1323309.jpg

Tässä vielä kuva saranoista ja verkon laitosta. Verkon laitoimme nitojalla, oveen vähän lyhyempää niittiä ja häkkiin pidempää.
1323310.jpg

1323311.jpg

Ja siinäpä se sitten on. Viva tykkäsi heti paljon. :)Myöhemmin laitamme häkkiin muutamia pieniä luukkuja sivuille ja taakse sekä tuommoista peitelautaa julkisivulle niin, että nidottu verkko ei näy. Ainakaan tähän mennessä ei ole puu kiinnostanut syötäväksi saakka, kulmaleveyissä Viva tosin käy peilaamassa itseään... Aika huonosti niistä näkyy, joten ei se kauaa jaksa. :)
1323312.jpg