Huh huh... Leikkasimpa sitten kaikkien kynnen samoin tein. Se ei tosiaan ole mikään miellyttävä operaatio, kun linnut eivät ole kesyjä, Vivan kiinniotto onnistuu suht kivuttomasti, kun se tulee kädelle eikä pelkää sitä, mutta nuo muut. Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin ottaa kiinni, kevyen kankaan avulla toimin ja sitten siirtää lintu vasempaan käteen ja napsia kynnet poikki. Koirankynsisaksilla olen leikannut, koska ne ovat terävät ja olen havainnut ne hyvin toimiviksi. Ehkä ei haittaisi astetta pienemmät sakset tosin. Cielolla oli kasvanut taas tosi pitkäksi, vaikka siltä viimeksi on leikattu, Veeralla oli kaikkein lyhyimmät. Leikkasin Nieveltä taas sitä samaa kynttä liian lyhyeksi, siinä ei oikein verisuoni näy kunnolla ja otin liikaa, mutta vuoto on tyrehtynyt jo. Ensi kerralla tuskin on tarvis leikata ollenkaan.

Cielolta täytyy alkaa leikkaamaan kynnet useammin, eikä tuo kiinniottokaan mitään mahdotona ole, se vain tuntuu niin kamalan työläältä etukäteen ajateltuna. Englantilaiset muutenkin suhtautui leikkaamisen paljon rauhallisemmin, Veera huusi ja puri LUJAA! Auts.. vähän vielä punottaa sormenpää. ;)

En ole vielä kokonaan luopunut kesyttämissuunnitelmista ja nyt huomaa senkin, etteivät enää niin pelkää kun tulen häkin lähelle ja alkavat pian lauleskelemaankin, kun siinä jonkin aikaa seison tuijottelematta. Ja pian saan katsoakin ja vihellellä ja jatkavat touhujaan ja laulujaan. Jos niitä vähitellen saisi kesytettyäkin edes vähän, niin ei ole tuommoiset pakolliset rutiinit niin kamalia. Vaikka kynsien leikkaus tuskin koskaan tulee pikkulinnusta olemaan hauskaa, se kun pitää ottaa kuitenkin käteen toimenpiteen ajaksi.

Tämmöistä täällä. Kynsien kasvu vaihtelee eri yksilöillä, kuten minäkin huomaan. Linnun on helpompi kiipeillä ja ottaa kiinni sekä laskeutua, kun kynnet ovat tarpeeksi usein leikatut ja pidetään lyhyinä. Cielolla vaikuttaisi leikkaustahti olevan jotain kahta kolmea kuukautta, Veerasta ja Loistosta en osaa vielä varmaksi sanoa, koska ovat niin pieniä. Vivalla ehkä 4-5kk ja Nievellä jotain siitä välistä. Pidin itse linnuillani aikoinaan orsipaperia ja hiekkapaperia häkinpohjalla (siihen tarkoitettua), mutta en huomannut sen vaikuttavan mitenkään kynsienkasvuun, enkä usko siihen vieläkään. Muistathan sinäkin leikata lintusi kynnet kun ne alkavat olla pitkät? Itsekin olen laiminlyönyt lintujeni kynsien hoitoa, mutta jos aion kasvattaakin lintuja, tulee minun pystyä neuvomaan tulevien poikasten omistajia ja näyttää heille kuinka kynnet leikataan ja kuinka usein se tulee tehdä. Tarkoituksena jossain vaiheessa tehdä oma sivu linnun hoitoa varten, mutta se sitten kun saan otettua valokuvia ja kun minulla on vähän enemmän aikaa. :)